Fay Claassen

Fay Claassen, de meest veelzijdige jazz-zangeres van Nederland, behoort vocaal tot de Europese top. Wars van hokjesgeest en stijlbeperkingen, verruimt zij de laatste jaren haar muzikale horizon en overtuigt daarbij het publiek met verrassende eigen versies van bekende songs. Zij ontving al eerder een Edison, een "Gouden Plaat" en de prestigieuze "Chet Baker Award".

“ Dutch Jazz Diva Fay Claassen is a truly phenomenal singer“  
Latin Jazz Ster Paquito D’Rivera 

“ Fay Claassen is to singing what Audrey Hepburn was to the movies: 
 elegant and graceful“  
Amerikaans  jazz magazine „CADENCE“

“…ze weet als geen ander je direct in het hart te raken met haar prachtige betekenisvolle stemgeluid”’
NRC

News

Edisons Jazz AwardFAY CLAASSEN WINT DE EDISON 2018 JAZZ VOCAAL NATIONAAL EN DE EDISON JAZZISM PUBLIEKSPRIJS 2018

JURYRAPPORT

Het is lastig om jezelf niet te verliezen in vele superlatieven, zoals Willem Duys dat vroeger deed, wanneer je de muziek van zangeres Fay Claassen hoort.

Het is daarentegen wel heel fijn om je te kunnen verliezen in de emotie die de prachtige stem van Fay bij de luisteraar oproept.

Zij weet als geen ander je direct in het hart te raken met haar prachtige, spatzuivere en betekenisvolle stemgeluid (o jee, klinkt toch wel een beetje als Willem Duys). Vooral in het nummer “Cinema Paradiso”, waar ze haar stem tekstloos gebruikt op een “Chet Baker”- achtige manier.

Samen met bassist Ingmar Heller, gitarist Peter Tiehuis en pianist Olaf Polziehn heeft Fay een zeer gevarieerd album gemaakt. Het repertoire beslaat een breed spectrum; van Paul Simon’s “One Trick Pony” via Duke Ellington”s “In A Sentimental Mood” tot zelfs “A house is not a home” van Burt Bacharach.

Alle tracks zijn zonder uitzondering zeer goed gezongen en gespeeld…alles met heel veel liefde voor de muziek. En dat is precies de meest duidelijk hoorbare kracht van Fay: liefde en respect voor muziek in het algemeen. Daarom kan Fay altijd maar weer blijven boeien, ongeacht repertoire of genre.

De jury is dan ook unaniem van mening dat Fay Claasen de Edison jazz vocaal nationaal voor haar album: “Luck Child” zeer terecht heeft verdiend!


 

DUTCH SONGBOOK


Once again three time Edison winner Fay Claassen joins forces with the WDR Big Band, on this electrifying live recording from a special production in 2015!

Listen to samples from the album:
 • 1
  Find That Screw
  07:36
 • 2
  Aan De Amsterdamse Grachten
  06:53
 • 3
  Reach For The Rose
  10:38
 • 4
  Is Dit Alles
  08:35
 • 5
  Zonder Jou
  05:47
 • 6
  Opzij, Opzij, Opzij
  05:21
 • 7
  Dat Mistige Rooie Beest
  07:42
 • 8
  Five Up High
  07:21
 • 9
  Keep Me In Your Dreams
  06:03


Dutch Songbook
Fay Claassen behoort tot de Europese top als het gaat om van alle liedjes haar eigen versies te maken. Voor de eerste keer zingt ze bijna alles in de Nederlandse taal. Samen met het geweldige 17-koppige Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Rob Horsting staan ze op 12 podia in ons land met baanbrekende concerten. Met Dutch Songbook brengt Fay een ode aan het Nederlandse lied en maakte daarvoor haar keuze uit songs van de Nederlandse liedkunst, onder anderen van Herman van Veen, Doe Maar, Ramses Shaffy, Rogier van Otterloo en vele anderen. In deze theaterconcerten laat Fay ( die dit jaar nog 2 Edisons won ) horen hoe er nieuwe muziek ontstaat als zij haar stempel op bekende Nederlandse composities drukt met Nederlandstalige en soms met Engelse tekst. Samen met het beroemde Jazz Orchestra of the Concertgebouw worden het onvergetelijke concerten.


Fay's personal selection of the Dutch Songbook - nine extremely different-colored songs, all from the Pen of Dutch Composers

Big Band power meets the unmistakable voice of Fay Claassen, always swinging, lyrical and touching straight to the heart!

* * * (3 sterren)
- Downbeat Magazine march 2019

"Wat een prachtige uitvoering van Is Dit Alles!! Had ik nooit gehoord! Mooi gezongen ook, en je zou zeker door moeten met dat Nederlands zingen!"
- Henny Vrienten

Mooie versie van Meisjes van Dertien, veel succes er mee!"
- Paul van Vliet

Videos

Spotify

Fay Play
Fay's faves